вівторок, 14 травня 2019 р.

Найдорожчі помилки в інформатиці

«Кожен вчиться на своїх помилках» – цей вираз нам не раз повторювали з самого дитинства, але ж деякі помилки можуть і не дати нам шанс на виправлення. Найкращий спосіб виправити помилку – не робити її взагалі. Не дарма ж кажуть: «Сім разів відміряй – один раз відріж».

І все ж таки, помилки трапляються, ось декілька з них, які стали відомими на весь світ:
1. Вельми дорогою була розробка програмного забезпечення космічної програми “Аполлон”. Незважаючи на ретельну перевірку і дублювання, в програму вкралася помилка. У результаті під час підльоту до Місяця корабель став несподівано обертатися. Тільки винахідливість космонавтів, відключившись комп’ютерне управління, врятувала експедицію від катастрофи.
2. Програма комп’ютера Нью-Йоркського банку, що здійснює продаж державних цінних паперів, була розрахована на 36 тисяч операцій. Однак цього виявилося недостатньо, і в один з листопадових днів 1985 р. в розпал піку ділової активності пам’ять виявилася занадто малою для зберігання інформації про всі операції. в системі відбувся збій. У результаті Нью-Йоркський банк заборгував 32 млрд. доларів. Для ліквідації помилки в програмі банк змушений був взяти в борг 24 млрд. доларів, віддавши в заставу всі свої активи.
3. Одним з перших збоїв комп’ютерної системи, який відчула на собі ціла країна, став збій в роботі комп’ютерної системи обробки міжміських дзвінків компанії AT & T в 1990 році. Через це абоненти компанії майже на 9 годин втратили можливість телефонувати в інші міста і країни, а сама несправність стала чи не найбільшою за всю історію існування цієї телекомунікаційної компанії.
4. У 1996 році відзначилися французи. Через помилки в програмному забезпеченні 4 червня був перерваний політ космічної ракети Ariane 5. Збитки в результаті склали більше 500 мільйонів доларів. А причина крилася в тому, що через недогляд змінна, яка описувала горизонтальну швидкість ракети, була представлена цілим 16-бітним числом. У результаті, як тільки ця значення змінної перевищила 32 768 (2 в 15-му степені), система управління ракетою, що називається, “підвисла”, а ракету, яка мов «зійшла з розуму», довелося знищити.
5. Наступна абсолютно жахлива історія, пов’язана з помилками в програмному забезпеченні, трапилася в Канаді в 1987 році. І пов’язана вона з розробленим компанією Atomic Energy of Canada Limited (AECL) медичним апаратом Therac-25, що використовувалися для радіаційної терапії хворих на рак. Як і в попередніх випадках, програмне забезпечення нещасливого апарату містило помилки. У результаті цього в період з 1985 по 1987 рік кілька десятків хворих, які проходили лікування на Therac-25, отримали підвищену дозу радіації, а для чотирьох з них лікування під управлінням комп’ютера і зовсім закінчилося трагічно.
6. У США в липні 1962 р. з-за пропуску дефіса в програмі довелося підірвати космічну ракету, що стартувала з мису Кеннеді до Венери. Ракета коштувала 18,5 млн. доларів.
7. У 2008 році в новому терміналі британського аеропорту Хітроу встановили суперсучасну систему контролю багажу, призначену для перевезення безлічі вантажів. Система була ретельно протестована з більш ніж 12 тисячами сумок і валіз. У підсумку, в день відкриття терміналу 42000 валіз загубилися, бо не полетіли разом зі своїми господарями. Було скасовано понад 500 авіарейсів. А все тому, що ця нова система не впоралася з реальними сценаріями, які чомусь не були перевірені під час тестування. Наприклад, зняття багажу зі стрічки вручну (пасажир раптово згадав, що там цінні і потрібні йому просто зараз речі) ламало програму, і вона вимикалася.
Відтак, людський фактор найбільше впливає на якість та надійність програм. Можна мільйон разів перевіряти ПЗ на помилки, але завжди є імовірність того, що виникне така помилка, яка поламає систему. Як кажуть програмісти-тестери – всього перевірити неможливо, а значить, цілком вірогідно, що саме ви виявите якусь нову помилку. 
Читайте більше тут: 
https://zik.ua/news/2018/09/13/tsina_pomylky_naydorozhchi_kompyuterni_bagy_v_istorii_it_1404955

Немає коментарів:

Дописати коментар